Πόσος χρόνος χρειάζεται για την σύσταση μιας εταιρείας στην Μάλτα;

Η σύσταση μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης στην Μάλτα ολοκληρώνεται σε 2 με 3 εργάσιμες ημέρες από την στιγμή που η αίτηση θα υποβληθεί στην αρμόδια αρχή.

Τι έγγραφα απαιτούνται για την δημιουργία μιας εταιρείας στην Μάλτα;

Ένα έγγραφο το οποίο να αποδεικνύει την ταυτότητα (ταυτότητα/διαβατήριο) των μετόχων και όποιων άλλων στελεχών (εάν επιλεγεί διαφορετικό πρόσωπο) καθώς κι ένα έγγραφο το οποίο να αποδεικνύει την διεύθυνση μόνιμης διαμονής (π.χ. λογαριασμός κοινής ωφέλειας, κινητού τηλεφώνου κλπ.) είναι αρκετά για την ίδρυση μιας εταιρείας στην Μάλτα.

Είναι παράνομο ή ανήθικο να ιδρύσω την εταιρεία μου ή να μεταφέρω την φορολογική της κατοικία στο εξωτερικό;

Ούτε ανήθικο, ούτε παράνομο είναι να έχετε την φορολογική σας κατοικία στο εξωτερικό, αρκεί αυτή να τεκμηριώνεται επαρκώς και να καλύπτει τις απαιτήσεις της Ελληνικής νομοθεσίας. Η Action Consulting σας προσφέρει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες ούτως ώστε να τεκμηριώσετε πλήρως την φορολογική σας κατοικία στην Μάλτα.

Είναι απαραίτητο να κλείσω την εταιρεία μου στην Ελλάδα ούτως ώστε μεταφέρω την φορολογική μου κατοικία στην Μάλτα;

Εάν επιθυμείτε μπορείτε να εκκαθαρίσετε την εταιρεία σας στην Ελλάδα και να συνεχίσετε την δραστηριότητα σας μέσω της εταιρείας σας στην Μάλτα αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ανάλογα με τις απαιτήσεις σας, η Action Consulting σας προσφέρει τις απαραίτητες συμβουλές και υπηρεσίες ούτως ώστε να επιλέξετε το κατάληλο όχημα και να αλλάξετε την φορολογική κατοικία της επιχείρησής σας χωρίς να αλλάξετε τίποτα στον τρόπο λειτουργείας της.

Πόσο κοστίζει η ίδρυση εταιρείας στην Μάλτα;

Το κόστος της σύστασης εταιρείας στην Μάλτα ποικίλει ανάλογα με την δομή της εταιρείας που θα επιλέξετε, τα στελέχη και τις υπηρεσίες που θα σας προσφέρουμε καθώς και άλλους παράγοντες οι οποίοι εξαρτώνται από τις ιδιαιτερότητες κάθε πελάτη. Παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη εικόνα των αναγκών σας για να σας αποστείλουμε την κατάλληλη προσφορά.

Χρειάζεται να έρθω στην Μάλτα προκειμένου να συσταθεί η εταιρεία;

Δεν χρειάζεται να μεταβείτε στην Μάλτα προκειμένου να δημιουργήσετε την εταιρεία σας. Όλες οι διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά ενώ ότι έγγραφα απαιτηθούν μπορείτε να τα αποστείλετε μέσω courier.

Προκειμένου όμως να η εταιρεία να είναι σύνομη με τις απαιτήσεις της τεκμηρίωσης της φορολογικής κατοικίας της από την Ελληνική νομοθεσία θα χρειαστει να μεταβείτε στην Μάλτα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Η πτήση από την Αθήνα διαρκεί 1 ώρα και 30 λέπτα ενώ το κόστος κυμαίνεται από 50 ευρώ μέχρι 100 ευρώ συνολικά ανάλογα την περίοδο και το πότε θα κλείσετε το εισιτήριο.

Ποιος είναι ο κύριος φορολογικός συντελεστής στην Μάλτα στα κέρδη των επιχειρήσεων;

Ο κύριος φορολογικός συντελεστής στην Μάλτα στα κέρδη των επιχειρήσεων είναι 35%. Η κυβέρνηση της Μάλτας όμως, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις επιστρέφει τα 6/7 του φόρου που πληρώθηκε από την επιχείρηση (το 30% από το 35%), στους μετόχους της αρκεί αυτοί να μην είναι φορολογικοί κάτοικοι Μάλτας. Έτσι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής στην Μάλτα είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, μόλις 5%.

Με τι ποσοστό φορολογούνται τα μερίσματα στην Μάλτα;

Η Μάλτα δεν επιβάλει φόρο στην διανομή μερίσματος.

Είναι υποχρεωτικό να είμαι ασφαλισμένος και να πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές εάν η εταιρεία μου έχει έδρα την Μάλτα;

Οι διαχειριστές και οι μέτοχοι δεν χρειάζεται να είναι ασφαλισμένοι και να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές εάν δεν το επιθυμούν.

Η Μάλτα θεωρείται χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς;

Η Μάλτα δεν θεωρείται χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς διότι ο βασικός φορολογικός συντελεστής στα εταιρικά κέρδη είναι 35%. Η επιστροφή φόρου γίνεται στον μέτοχο κι επομένως δεν επηρεάζει τον φόρο που πλήρωσε η εταιρεία. Μπορείτε να βρείτε την λίστα με τις χώρες που θεωρούνται ότι έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς εδώ.

Για ποιό λόγο να μεταφέρω την έδρα μου από την Ελλάδα στην Μάλτα; Ποιό είναι το ποσοτικό όφελος και τα πλεονεκτήματα;

Πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες σκέφτονται να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό. Ο λόγος είναι απλός. Οι εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν πάντα πολιτικές φοροεπιδρομών με συνεχείς αυξήσεις άμεσων κι έμμεσων φόρων.

Εκτός από του υψηλούς φόρους, το κλίμα στην Ελλάδα είναι εχθρικό προς οποιαδήποτε επιχειρηματική προσπάθεια με την γραφειοκρατία, τους “τρομοκρατικούς” φορολογικούς ελέγχους, τις συνεχείς αλλαγές σε φορολογία και νομοθεσία, το ασταθές πολιτικο-οικονομικό κλίμα και άλλα πολλά να αποθαρρύνουν όλους όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.

Η Μάλτα είναι το ακριβώς αντίθετο από την Ελλάδα. Σταθερή φορολογία για πάνω από 10 χρόνια, προσφέρει την χαμηλότερη φορολογία επιχειρήσεων στην Ευρώπη, μόλις στο 5%, εξάλειψη της γραφειοκρατίας, σταθερό πολιτικό-οικονομικό σύστημα το οποίο δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση και δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους τα Αγγλικά είναι μόνο μερικά από τα κίνητρα τα οποία προσφέρει στους επιχειρηματίες οι οποίοι θα μεταφέρουν την έδρα τους στην Μάλτα.

Εκτός από τα παραπάνω βασικά πλεονεκτήματα το πιο σημαντικό είναι το πολύ μικρότερο ποσό φόρου το οποίο πληρώνετε στην Μάλτα.

Πιο συγκεκριμένα εάν υποθέσουμε ότι η Ι.Κ.Ε επιχείρηση σας παρέχει υπηρεσίες και το 2015 είχε κέρδη προ φόρων 100.000 ευρώ.

Ο φόρος τον οποίο θα πληρώνατε στην Ελλάδα είναι:

Φόρος εισοδήματος:      29.000

Εισφορά Αλληλεγγύης:   4.000

Επιπλέον θα πληρώνατε 100% προκαταβολή φόρου επόμενου έτους κι εργοδοτικές εισφορές στο ΟΑΕΕ, συνολικά αρκετά παραπάνω από τις 33.000 που αναφέρονται παραπάνω

Εάν η εταιρεία σας είχε έδρα την Μάλτα θα πληρώνατε μόλις 5.000 ευρώ.

Ποιος είναι ο φορολογικός συντελεστής στην Βουλγαρία και γιατί να επιλέξω την Μάλτα;

Ο βασικός φορολογικός συντελεστής στην Βουλγαρία είναι 10%. Επιπλέον η Βουλγαρία επιβάλει φόρο μερισμάτων 5% με αποτέλεσμα ο τελικός φορολογικός συντελεστής τον οποίο πληρώνει ο μέτοχος να είναι 15%.

Η Βουλγαρία μαζί με την Κύπρο θεωρείται χώρα με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1277/29.12.2015 με αποτέλεσμα οι συναλλαγές με εταιρείες που έχουν έδρα τις συγκεκριμένες χώρες να είναι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ. Επίσης οι συναλλαγές με την Βουλγαρία και άλλες χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν.4321/2015 υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 26%.

Επιπλέον η Βουλγαρία δεν ανήκει στην ζώνη του ευρώ ενώ το πολιτικό και οικονομικό της σύστημα είναι ασταθές με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τους κινδύνους που αντιμετώπιζε και η Κύπρος με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα για τις καταθέσεις των πολιτών κι επιχειρήσεων.

Εάν η εταιρεία σας έχει έδρα την Μάλτα δεν θα αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα ενώ ο τελικός φορολογικός συντελεστής είναι τρεις φορές μικρότερος σε σχέση με αυτόν της Βουλγαρίας.

Ενδιαφέρομαι να ιδρύσω εταιρεία παροχής υπηρεσιών στην Βουλγαρία ή στην Κύπρο. Για ποιόν λόγο να επιλέξω τελικά την Μάλτα;

Ο κυριότερος και σημαντικότερος λόγος είναι ο φορολογικός συντελεστής. Ο τελικός φορολογικός συντελεστής στην Κύπρο είναι 12.5%, στην Βουλγαρία 15% (10% + 5% φόρος μερισμάτων) ενώ στην Μάλτα είναι o χαμηλότερος στην Ευρώπη, μόνο 5%.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η Κύπρος και η Βουλγαρία θεωρούνται χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1277/29.12.2015 κι έτσι οι συναλλαγές με την εταιρεία σας θα υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 26% σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν.4321/2015.

Εκτός από τα παραπάνω πλεονεκτήματα, η Μάλτα σε αντίθετη περίπτωση με τις δύο παραπάνω χώρες έχει ένα πολύ σταθερό πολιτικό-οικονομικό σύστημα, σταθερό τραπεζικό σύστημα χωρίς τα γνωστά δομικά προβλήματα της Κύπρου ενώ η οικονομική κρίση είναι γνωστή ως έννοια μόνο στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Μάλτας.

Είναι δυνατή η μεταφορά της έδρας οποιασδήποτε εταιρείας στην Μάλτα;

Παρ’ όλο που τυπικά οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να έχει την έδρα της στην Μάλτα, ουσιαστικά δεν είναι δυνατόν όλοι οι τύποι επιχειρήσεων να μεταφέρουν της έδρα τους στην Μάλτα. Π.χ. επαγγελματίες με αντικείμενο το οποίο απαιτεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα δεν μπορούν να λειτουργούν μέσω Μάλτας η οποιασδήποτε άλλης χώρας στο εξωτερικό.

Η μεταφορά της φορολογικής κατοικίας είναι αποτελεσματικότατη όμως για επιχειρήσεις όπως:

  • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
  • Εξαγωγικές – εισαγωγικές επιχειρήσεις.
  • Τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ούτως ώστε να σας συμβουλεύσουμε εάν είναι αποτελεσματικό φορολογικά η επιχείρησή σας να έχει έδρα την Μάλτα.

Όταν η εταιρεία θα μου διανείμει μέρισμα και λάβω την επιστροφή φόρου από την κυβέρνηση της Μάλτας θα φορολογηθώ στην Ελλάδα. Υπάρχει λύση να αποφύγω τον συγκεκριμένο φόρο;

Όταν λάβετε το μέρισμα από την εταιρεία σας καθώς και την επιστροφή φόρου από την Μάλτα θα πρέπει να δηλώσετε τα εισοδήματα αυτά στην Ελλάδα όπου και θα φορολογηθούν επιπλέον με 15% φόρο μερισμάτων (το 2016) και με τον ανάλογο φόρο εισοδήματος η επιστροφή φόρου. Προκειμένου να αποφύγουμε τους παραπάνω φόρους εισάγουμε στο εταιρικό σχήμα μια ενδιάμεση εταιρεία, μέτοχο της εμπορικής η οποία ονομάζεται Holding. Έτσι τα μερίσματα και η επιστροφή φόρου "παρκάρονται" στην Holding απ' όπου ο τελικός μέτοχος τα λαμβάνει με την μορφή άτοκου δανείου με απροσδιόριστη διάρκεια αποπληρωμής.