Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESMέβαλε προσωρινά "στον πάγο" τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέουςμετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για κοινωνικές παροχές, ανέφερε στο Capital.gr εκπρόσωπος του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτημα του Capital.gr εάντο γερμανικό αίτημα σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης θα οδηγήσει τον ESM σε δράση, ο εκπρόσωπος απάντησε:

"Για να τεθούν σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απαιτείται επίσημη απόφαση από τα διοικητικά συμβούλια των EFSF και ESMΜετά τις πρόσφατες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δαπανήσει πρόσθετους δημοσιονομικούς πόρους για συντάξεις και ΦΠΑ, τα διοικητικά μας συμβούλια έχουν παγώσει προσωρινά τις αποφάσεις τους. Οι Θεσμοί εξετάζουντην πιθανή επίδραση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης στις δεσμεύσεις και τους στόχους που ορίζονται από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του ESM. Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των EFSF και ESM θα αναλύσουν στη συνέχεια την αξιολόγηση των Θεσμών και θα αποφασίσουν ακολούθωςπώς θα κινηθούν στη συνέχεια".

Ηρεμία συνιστά κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομικών

"Ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε", σχολίασε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στην είδηση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έβαλε προσωρινά "στον πάγο" τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για κοινωνικές παροχές.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών, προσερχόμενο στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς συνέστησε ηρεμία ενώ ανέφερε πως συνεχίζονται οι συζητήσεις. Σε ερώτηση αν οι ξένοι ζητούν ισοδύναμα για τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το ίδιος στέλεχος συνέστησε και σε αυτή την περίπτωση ηρεμία, αναφέροντας επίσης ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. 

Πηγές από την Αθήνα, υποστηρίζουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια παρτίδα σκάκι με στόχο τη διαμόρφωση κλίματος εν όψει της τελικής φάσης διαπραγμάτευσης. 

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Να αξιολογηθούν οι εξαγγελίες

Δημοσίευμα τηςDeutscheWelle επικαλούμενο τις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλουFunke ανέφερε νωρίτερα ότι η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να θέτει και πάλι εναμφιβόλωτην υλοποίηση των σχεδιαζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. "Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζεται αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία", σημείωναν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλούνται οι εφημερίδες.

Σε γραπτή του απάντηση προς τη DeutscheWelle το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες των εφημερίδων του ομίλου Funke, συνδέοντας τις εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων.

"Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα". Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα βοήθειας". Όπως σημείωνε στην απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να ξεκαθαρίσει "άμεσα" το ζήτημα "προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος".

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά και χωρίς να δείχνει την προφανή δυσφορία του, το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι "για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία.

‘Όλα τα θέματα συζητούνται

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας κύκλοι του ελληνικού υπουργείου δήλωσαν: "Προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης".

Εν αναμονή οι Βρυξέλλες

Εν αναμονή της αξιολόγησης των θεσμών για το κατά πόσο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα είναι συμβατά με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τελούν οι Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα σχετικά, με τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ότι το εν λόγω πόρισμα των θεσμών είναι απαραίτητο ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις, επανέλαβε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού "συζητούνται και αξιολογούνται" στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι χορηγούνται 617 εκατ. ευρώ σε 1.600.000 συνταξιούχους με κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ, αλλά και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου όπου μαίνεται η προσφυγική κρίση. Κίνηση η οποία δέχθηκε την έντονη κριτική γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Μόλις χθες από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός έλεγε με οργίλο ύφος ότι "Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για τα χρήματα που πλεονάζουν ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεσμευόταν πως "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει πίσω τις χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα, ακόμη και αν πιέσουν οι δανειστές" αφού... "δεν είμαστε αποικία", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.