Μετά την Κομισιόν και τη σκληρή στάση της με αφορμή την υπόθεση Γεωργίου, η ΕΚΤ μέσω του SSM και το ΔΝΤ ξαναμπαίνουν με απαιτήσεις στο "γήπεδο" της ελληνικής διαπραγμάτευσης.

Η Κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα υποχρεώθηκε ξαφνικά αλλά όχι αναπάντεχα, να επανέλθει στους συνήθεις ρυθμούς των ασφυκτικών πιέσεων και με τους τρεις "Θεσμούς" μετά την καλοκαιρινή διακοπή. 

Η Κομισιόν "χτύπησε" με πρωτοφανή σφοδρότητα στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και το θέμα Γεωργίου και η Κυβέρνηση διά στόματος Χουλιαράκη υποχρεώθηκε να πάρει αμέσως θέση ταυτιζόμενη με την θέση της Κομισιόν. Η δήλωση Χουλιαράκη ότι "Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και στα στοιχεία της Eurostat", ότι  "έχει πλήρη εμπιστοσύνη και δεν αμφισβητεί τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου του 2015", ότι  "εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ακριβώς έκανε με την διαδικασία τοποθέτησης νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα..." δεν αφήνει κανένα περιθώριο για το ποια θα είναι η "κατάθεσή" της αν κληθεί στα δικαστήρια να πάρει θέση για το κατηγορητήριο που βαρύνει τον κ. Γεωργίου...

Όσον αφορά το ΔΝΤ η κα Λαγκάρντ αργά χθες έκανε σαφή την θέση της ότι για την Ελλάδα το Ταμείο παραμένει προς το παρόν παρατηρητής όσον αφορά την χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα αφενός οι μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει και αφετέρου -το κυριότερο- η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που δεν έχει εξασφαλισθεί από την επαρκή αναδιάρθρωσή του... Αλλά για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ η απάντηση ήταν το ίδιο σαφής και σκληρή όσο και από την Κομισιόν υποχρεώνοντας την Κυβέρνηση να αναδιπλωθεί.

Και εδώ επιστρέφει στο "παιχνίδι" η ΕΚΤ σε... πολλαπλά μέτωπα. 

Από τις ανακοινώσεις που έγιναν μετά την χθεσινή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με την κα Νουί του SSM δεν γίνεται φανερό το πόσο επεκτάθηκε η συζήτηση και αν έθιξε άλλα ζητήματα. 

Η πρωτοφανής διάρκειά της όμως υποχρεώνει να σκεφτεί κανείς ότι όχι μόνο το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών και ο ρεαλισμός των προγραμμάτων τους για την μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και η επικείμενη Έκθεση της ΕΚΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που επηρεάζει καθοριστικά την ικανότητα των τραπεζών να ικανοποιήσουν αυτούς τους στόχους, πρέπει να απασχόλησε την συνάντηση μαζί με τα "προαπαιτούμενα” της ΕΚΤ. 

Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αλλά δεν έχουν διασταυρωθεί προς το παρόν κάνουν λόγο για δύο στοιχεία από την συνάντηση αυτή. Το ένα είναι οτι η κα Νουί μπήκε σε μία θεματολογία που ο SSM αρνιόταν μέχρι σήμερα να μπει όσο αφορά το πως και τι της εφαρμογής του νόμου ΤΧΣ για την στελέχωση των τραπεζών και το άλλο είναι η απαίτηση για άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ζητήσει ο SSM για το καθεστώς εξωδικαστικών ρυθμίσεων στα κόκκινα δάνεια.         

Σε κάθε περίπτωση, όπως παραδέχθηκε κοινοτικός παράγοντας που εμπλέκεται στον μηχανισμό των διαπραγματεύσεων της αξιολόγησης, η κυβέρνηση "είναι υποχρεωμένη να κινηθεί στις ράγες των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί αν δεν θέλει να πυροβολήσει τα πόδια της όπως παρ' ολίγον να γίνει με την υπόθεση Γεωργίου...”.