Όλο και πιο πίσω πάει η κυβέρνηση τις τομές που προβλέπει το Μνημόνιο στο Δημόσιο το οποίο έχει η ίδια υπογράψει προκειμένου να μην έλθει σε σύγκρουση με τους δημόσιους υπαλλήλους. Και αυτό γιατί :

* Το νομοσχέδιο για την "κινητικότητα" των δημοσίων υπαλλήλων, με το οποίο θα έκλειναν διάφορες "κενές" θέσεις στο Δημόσιο χωρίς νέες προσλήψεις συνεχίζει να περιμένει επί 2-3 μήνες τη "σειρά" του για να κατατεθεί στη Βουλή.

*Δεν έχουν σταλεί ακόμα όλα τα οργανογράμματα των δημοσίων υπηρεσιών στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να τρέξουν συγχωνεύσεις υπηρεσιών.

* Δεν έχουν ακόμα βρεθεί ισοδύναμα ώστε να μην "παγώσουν" οι μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές στους δημοσίους υπαλλήλους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί)

* Δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα οι προσλήψεις από τον ΑΣΕΠ για το 2016 με βάση τις αποχωρήσεις του 2015 

*Το Μητρώο επιτελικών στελεχών (δηλαδή η "δεξαμενή" την οποία έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για τη στελέχωση υψηλά ιστάμενων θέσεων του Δημοσίου) θα εκδώσει προκηρύξεις για την κάλυψη κενών θέσεων σε γενικές γραμματείες και γενικές διευθύνσεις στα μέσα του Φθινοπώρου

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr:

1. Το Μητρώο στο οποίο μπορούν να εγγραφούν όσοι επιθυμούν –με βάση ορισμένα κριτήρια- να θέσουν "υποψηφιότητα" για την κάλυψη κάποιας κενής θέσης γενικού γραμματέα ή γενικού διευθυντή θα αρχίσει να εκδίδει προσκλήσεις για τις θέσεις αυτές τους επόμενους 1-2 μήνες ανάλογα με το ποιες θέσεις αδειάζουν με τη λήξη της θητείας των σημερινών επιτελικών στελεχών . Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί έως και 1 χρόνος για την επαναστελέχωση των θέσεων αυτών στα Υπουργεία.

2. Το νομοσχέδιο για την εθελοντική "κινητικότητα" στο Δημόσιο, δηλαδή το νέο σύστημα μετατάξεων από τη μία υπηρεσία της γενικής κυβέρνησης στην άλλη είναι από μήνες έτοιμο, αλλά περιμένει το "πράσινο" φως της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής για μπει στη διαδικασία θέσπισης (δημόσια διαβούλευση, συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και συζήτηση –ψήφιση από την ολομέλεια). Όσο καθυστερεί η εφαρμογή της "κινητικότητας" δεν αντιμετωπίζονται οι όποιες ελλείψεις προσωπικού –ειδικά σε ορισμένες "ευαίσθητες" υπηρεσίες του Δημοσίου (πχ ταμεία, εφορίες)- και έτσι πέφτουν οι ρυθμοί απόδοσης των δημοσίων υπηρεσιών.

3. Μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση έχει σταλεί το 90% των οργανογραμμάτων των Υπουργείων στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει δύο ζημιές. Αφενός, δεν επιτρέπει τον προγραμματισμό των νέων προσλήψεων εντείνοντας τη λειτουργική ασφυξία σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες και αφετέρου φέρνει παραπέρα καθυστέρηση στις συγχωνεύσεις υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοσίου και έτσι στις όποιες δυνατές εξοικονομήσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο.

4. Τροπολογία την οποία πέρασε το ΥΠΟΙΚ τον περασμένο Μάιο προέβλεπε ότι μέχρι 30.9.2016 έπρεπε να βρεθούν ισοδύναμα ώστε να μην "παγώσουν" οι μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές για όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο (πχ ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς) από 1.1.2017 έως 31.12.2018. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και έτσι παραμένει ακόμα άγνωστο πως θα εξοικονομηθούν 118 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία.

5. Οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις προσωπικού έπρεπε να είχαν εκδοθεί από την Άνοιξη του 2016. Ωστόσο, η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής έφερε την τρίμηνη σχεδόν καθυστέρηση των προκηρύξεων αυτών. Έτσι οι προσλήψεις για το έτος 2016 με βάση τις αποχωρήσεις προσωπικού το 2015 (νε βάση τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2017. Την ίδια στιγμή που καθυστερούν οι προσλήψεις νέου προσωπικού, έχει πέσει ραγδαία ο ρυθμός αποχωρήσεων στο Δημόσιο (κυρίως λόγω της αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης τον Οκτώβριο του 2015 αλλά και της αναστάτωσης που έφερνε το νέο Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε το Μάιο του 2016), διατηρώντας σε σταθερά υψηλό επίπεδο το πλήθος του τακτικού προσωπικού και αυξάνοντας τις δαπάνες για μισθούς στη κεντρική διοίκηση κατά 1,5% στο α' εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.