Σκληρό «παζάρι» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών θα γίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο θα περιληφθεί σειρά προαπαιτούμενων της εν εξελίξει αξιολόγησης, καθώς και οι διατάξεις που αφορούν την υιοθέτηση του πλαστικού χρήματος και, εκτός απροόπτου, για την αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως τη Δευτέρα στη Βουλή, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα να επισπευστεί η κατάθεσή του και αύριο, και σε αυτό θα περιληφθούν όλα τα κίνητρα για τη χρήση καρτών στις συναλλαγές, με τη δημιουργία του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις να παραμένει πάντως το μεγάλο «αγκάθι» στις συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι με τη χρήση του πλαστικού χρήματος θα χτίζεται από το επόμενο έτος το αφορολόγητο όριο, με το ποσοστό της δαπάνης που πρέπει να καλύπτεται με κάρτες να κυμαίνεται από 10% έως και 20% (αν και με το αρχικό σενάριο προβλεπόταν και 30%) ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι δαπάνες για γιατρούς θα αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρέωσης καρτών, ενώ οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες θα αναγνωρίζονται μόνο εφόσον ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Στο πλαίσιο των κινήτρων θα καθιερωθεί και η λοταρία αποδείξεων ώστε οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις, ενώ η όλη διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (sms, internet).

Όσον αφορά το σχέδιο της αυτοκαταγγελίας για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, εντός ή εκτός Ελλάδος, η διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών παραμένει ακόμη μεγάλη σχετικά με τον συντελεστή φορολόγησής τους, με αποτέλεσμα να κρίνεται αμφίβολο μέχρι την τελευταία στιγμή εάν οι διατάξεις του θα περιληφθούν στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο.