Ασφαλιστική ενημερότητα ακόμα και σε όσους χρωστάνε στα Ταμεία υπόσχεται το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των επαγγελματιών που όχι μόνο πνίγονται από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα οποία τους έχει οδηγήσει η ύφεση και η τρέχουσα φορολογική "λαίλαπα", αλλά θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες εισφορές προς τον ΟΑΕΕ και τον ΕΤΑΑ αλλά και τον ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" το σχέδιο για παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας σε οφειλέτες των Ταμείων ακόμη και όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν ρυθμιστεί, αλλά καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές, επεξεργάζεται η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών αποκαλύπτει.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr η πρόταση αυτή βρισκόταν στη φαρέτρα του υπουργείου Εργασίας ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016 με στόχο να τεθεί στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς σε σχέση με το νέο ασφαλιστικό που έπρεπε τότε να θεσπιστεί. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, δεδομένου ότι η κόντρα του υπ. με τους Θεσμούς επικεντρώθηκε τότε γύρω από άλλα ζητήματα όπως το ύψος της εθνικής σύνταξης, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και η τύχη των επικουρικών συντάξεων.

Η κυβέρνηση πιέζεται εκ των έσω να δώσει μια διέξοδο στο "καυτό" πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων χρεών καθώς αυτά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Κατά τους τελευταίους 20 μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα αυτό έχει επιδεινωθεί δραματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία (άνω των 5 χιλιάδων ευρώ κατ' άτομο) αυξήθηκαν από τα 14,2 δισ. ευρώ στα 16, 6 δισ. ευρώ. Επίσης από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Ιούνιο του 2016, βρέθηκαν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων πάνω από 57 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες.

Ταυτόχρονα με την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών που έφερε η επιστροφή στην ύφεση και η ταυτόχρονη επενδυτική και πιστωτική ασφυξία, άρχισαν να τρέχουν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών προς τα Ταμεία.

Τον Ιούνιο του 2016 σημειώθηκε ρεκόρ 8μηνου στις κατασχέσεις κινητής περιουσίας για οφειλές προς το ΙΚΑ.