Σαφές μήνυμα ότι έχουν κουραστεί να περιμένουν από την κυβέρνηση να απαλλαγεί από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της και να "αγκαλιάσει" μία πολιτική φιλική προς τις επενδύσεις, στέλνουν στους Έλληνες τραπεζίτες που μετέχουν στο τραπεζικό road show της HSBC στο Λονδίνο, οι ξένοι επενδυτές.

Η σαφής εικόνα που αποκομίζουν οι Έλληνες τραπεζίτες από τους ξένους επενδυτές είναι ότι η Ελλάδα έχει βγει από το "κάδρο" των επενδυτικών τους προτεραιοτήτων, καθώς το επενδυτικό περιβάλλον παραμένει εχθρικό. Μάλιστα, δεν υπάρχει από πλευράς ξένων κανένας ενδοιασμός στο να προτιμήσουν να κατευθύνουν τα επενδυτικά τους κεφάλαια σε τριτοκοσμικές χώρες, οι οποίες όχι μόνο είναι πολύ φιλικότερες για τις ξένες επενδύσεις, αλλά "τρέχουν" και με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 10%. 

Όπως αφήνουν να φανεί καθαρά, η κούραση από τη μακρά αναμονή για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προσδοκούσαν για την Ελλάδα, μετά την περσινή υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, έχει μετατραπεί πλέον σε... απάθεια. Ουδείς ξένος θεωρεί ότι πρέπει να σπεύσει να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να χάσουν κανένα τρένο…

Οι Έλληνες τραπεζίτες μεταφέρουν την εκτίμησή τους ότι η ελληνική Οικονομία θα βγει από το τούνελ της ύφεσης φέτος, καθώς υπάρχουν κάποια θετικά δείγματα στο β΄ εξάμηνο του έτους. Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης περιμένουν μία ήπια ύφεση, με προοπτική ανάπτυξη ακόμη και άνω του 2% το 2017. 

Οι ξένοι επενδυτές δεν αντικρούουν τις εκτιμήσεις αυτές. Αναφέρουν, όμως, ότι η ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε περίοδο καμπής, η οποία ίσως αποδειχτεί παρατεταμένη. Ζητούμενό τους είναι η Οικονομία να αρχίσει να δείχνει έστω και μία ασθενική ανάπτυξη που θα σταθεροποιείται παράλληλα με τις επερχόμενες θετικές αξιολογήσεις, την πρόοδο της νομοθεσίας για τις μεταρρυθμίσεις και φυσικά την υλοποίησή τους. 

Μέγα, όμως, ερωτηματικό και ένσταση των ξένων είναι κατά πόσον η υπερφορολόγηση της κυβέρνησης Τσίπρα θα αφήσει περιθώριο για την ανάπτυξη.

Το θέμα της πολιτικής σταθερότητας παραμένει το πλαίσιο όλων των ανωτέρω προαπαιτούμενων, ωστόσο δεν προβληματίζει όπως παλαιότερα τους ξένους επενδυτές. Και αυτό διότι ακόμη και εκλογές νωρίτερα της συμπλήρωσης τετραετίας από την κυβέρνηση, δεν τρομάζει ως ενδεχόμενο τις αγορές. 

Το σκεπτικό των ξένων είναι ότι ήδη η αριστερή διακυβέρνηση της χώρας έχει ενστερνιστεί (τηρουμένων πάντα των ιδεοληψιών της) την πολιτική των μεταρρυθμίσεων στην οποία αντιτίθετο σφόδρα ως αντιπολίτευση και έχει υπογράψει δεσμεύσεις από τις οποίες δεν μπορεί να παρεκκλίνει καμία μελλοντική κυβέρνηση. Αν δε, υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού με άνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία, τότε η πολιτική αυτή θα έχει και το ιδεολογικό περίβλημα που ενθαρρύνει τις διεθνείς επενδύσεις.

Στο πλαίσιο των διαπιστώσεων αυτών, οι ελληνικές τράπεζες δεν αποτελούν ακόμη αυτόνομη επενδυτική επιλογή για τους ξένους. Σχετικά με την εφεξής πορεία των ελληνικών τραπεζών, δύο είναι τα σημεία ενδιαφέροντος των ξένων: τα "κόκκινα" δάνεια και οι συνθήκες της χρηματοδότησής τους (των τραπεζών).

Σε επίπεδο διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων βλέπουν ότι αυτή εξελίσσεται με πολύ αργότερους ρυθμούς του αρχικώς αναμενόμενου, ενώ οι φιλόδοξοι στόχοι για μείωση των NPLs και NPEs είναι δύσκολα επιτεύξιμοι, αν δεν υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της Οικονομίας. Όπως εκτιμούν, μόνο αν η Οικονομία αναπτύσσεται ετησίως με ρυθμό 1% - 1,5% μπορεί να δημιουργηθεί κλίμα για την ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, δημιουργώντας και τιμές στις οποίες θα μπορούν να γίνουν πωλήσεις δανείων. 
Ισχυρός προβληματισμός στους ξένους για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί διατηρήσιμη ανάπτυξη και να μπορέσουν να ανακτηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκύπτει από το γεγονός της υπερφορολόγησης. 

Σε επίπεδο ρευστότητας και συνθηκών χρηματοδότησης των τραπεζών, το πρωταρχικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο κατά πόσον είναι δυνατή, και πόσο σύντομα, η επιστροφή των καταθέσεων. 

Λόγω των αναδιαρθρώσεων δανείων που θα γίνουν με χαμηλότερα επιτόκια, το καθαρό επιτοκιακό έσοδο των τραπεζών θα πληγεί και ο μόνος τρόπος να βελτιωθεί είναι μέσω του σκέλους του funding (δηλ. με μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών). Η άντληση ρευστότητας με φθηνότερο κόστος μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστικά μόνο με την επιστροφή των καταθέσεων. Και ακόμη, παρά το γεγονός ότι τα capital controls έχουν χαλαρώσει 11 φορές, οι Έλληνες τραπεζίτες και οι ξένοι επενδυτές δεν διαπιστώνουν να εδραιώνεται αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης για την επιστροφή των καταθέσεων.