Έναν μήνα μετά την καταβολή της δόσης από τους δανειστές, τον Ιούλιο, τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ καταγράφουν μεν μείωση στις οφειλές κράτους προς ιδιώτες αλλά όχι σε... όλους.  Τα στοιχεία δείχνουν μείωση οφειλών μόνο σε κάποιους φορείς του δημοσίου, ενώ σε άλλους τα "φέσια" μεγάλωσαν. Την ίδια στιγμή κατεγράφη.αύξηση στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες περιορίστηκαν στα  5,53 δισ. ευρώ από τα  5,93 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Ωστόσο,  τον Ιούλιο, αυξήθηκαν τα "φέσια" του ΕΟΠΥΥ, των υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μείωση κατεγράφη στις οφειλές προς τα νομικά πρόσωπα,   τα ασφαλιστικά ταμεία  και  τα νοσοκομεία.

Αυξήθηκαν επίσης σε αξία  οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από τα 1,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, στα  1,35 δισ. ευρώ τον Ιούλιο κυρίως λόγω των  άμεσων φόρων  (τα φορολογικά "φέσια" αυξήθηκαν από τα 941 εκατ ευρώ τον Ιούνιο στα  1,031 δις ευρώ τον Ιούλιο). 

Έτσι ο συνολικός "λογαριασμός" των οφειλών του κράτους προς την αγορά (ιδιώτες και φορολογούμενους) έφτασε στα 6,561 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο καταβλήθηκε από τον ESM ποσό 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με στόχο το 1,7 δισ. ευρώ να οδεύσει σε αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες. Και αν δεν αποπληρώσει το 80% της δόσης αυτής δεν θα μπορεί να λάβει το επόμενο πακέτο 1,8 δισ. ευρώ που είχε οριστεί για τον Σεπτέμβριο (σ.σ. και συνδέεται και με τα 15 προαπαιτούμενα...).

 
Πρωτογενές πλεόνασμα
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μήνο καταγράφεται υπερδιπλάσιο του 2015 στα 4,018 δις ευρώ (έναντι  2,332 δις ευρώ), αν και σε επίπεδο κράτους (Κεντρική διοίκηση) είναι μικρότερο του 2015 στα 1,953 δις ευρώ (από 3,462  δις ευρώ πέρυσι). Σε επίπεδο  κεντρικής κυβέρνησης (εκτός κρατικού προϋπολογισμού μη ενοποιημένη) καταγράφεται  πλεόνασμα 1,365 εκατ ευρώ έναντι ελλείμματος -359 εκατ ευρώ πέρυσι. Άλλωστε σχετικά παρόμοια εικόνα έδειχναν τα στοιχεία Ιουλίου που δημοσιεύτηκαν προ ημερών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού από το ΥΠΟΙΚ.